Enkla Frallor :)
2009-10-07 12:33:10 / 2 kommentarer kommentera inlägget?..
Imorse blev ja sugen på frallor när jag vaknade, så stack iväg till affären och köpte jäst, hittade ett recept på nätet och dom blev faktiskt goda :)
50 g jäst
2 msk raps- eller solrosolja
2 tsk salt
1 msk flytande honung
10-11 dl vetemjöl
2 dl vetekli eller havregryn
2 tsk bakpulver
Så nu ska jag äta frallor och dricka nyponsoppa :) har huvudvärk idag och känner mig halvkonstig, hoppas de släpper efter lite frukost!
Ingredienser
5 dl 37º vatten50 g jäst
2 msk raps- eller solrosolja
2 tsk salt
1 msk flytande honung
10-11 dl vetemjöl
2 dl vetekli eller havregryn
2 tsk bakpulver
Gör så här
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser, bakpulvret blandas med en del av mjölet.
Arbeta degen 7 minuter i maskin, längre för hand. Täck över med bakduk och jäs 30 minuter.
Dela degen i två delar, knåda och rulla ut till längder som skäres i ca 15 bitar. Var sparsam med mjölet, degen ska inte kladda men inte mer.
Trilla runda, släta frallor och lägg dem på bakpappersklädd ugnsplåt. Låt jäsa i 30-40 minuter. De jäser ihop men är lätta att bryta isär.
Spraya dem med kallt vatten och grädda i mitten av ugnen, 225º, i ca 10 minuter. De ska endast ha svag ljusbrun färg.
Tips:
Börja alltid med den mindre mjölmängden och prova er fram. Det är flera olika faktorer som påverkar mängden mjöl. För mycket mjöl ger tyngre och kompaktare bröd.
Täck inte över frallorna med bakduk efter gräddningen så behåller de skorpan bättre.
Arbeta degen 7 minuter i maskin, längre för hand. Täck över med bakduk och jäs 30 minuter.
Dela degen i två delar, knåda och rulla ut till längder som skäres i ca 15 bitar. Var sparsam med mjölet, degen ska inte kladda men inte mer.
Trilla runda, släta frallor och lägg dem på bakpappersklädd ugnsplåt. Låt jäsa i 30-40 minuter. De jäser ihop men är lätta att bryta isär.
Spraya dem med kallt vatten och grädda i mitten av ugnen, 225º, i ca 10 minuter. De ska endast ha svag ljusbrun färg.
Tips:
Börja alltid med den mindre mjölmängden och prova er fram. Det är flera olika faktorer som påverkar mängden mjöl. För mycket mjöl ger tyngre och kompaktare bröd.
Täck inte över frallorna med bakduk efter gräddningen så behåller de skorpan bättre.
Så nu ska jag äta frallor och dricka nyponsoppa :) har huvudvärk idag och känner mig halvkonstig, hoppas de släpper efter lite frukost!
Kommentarer
maria http://iiaaa.blogg.se/
:) fin blogg :)
Bra tips !! Älskar ( och har tid över ) till att baka och det brukar vara uppskattat ! Kul att göra något nytt oxå :)
KRAM
Trackback